הדינמיקה של שיתוף פעולה כמכפיל כוח

נכתב ע"י יוסי שריף
טסטודו לחימה של הצבא הרומי

שיתוף פעולה בין אנשים הוא תופעה המתבטאת בצורות שונות ומקורה בתהליכים מגוונים. בבסיסו, שיתוף פעולה מראה גם על אמון וגם על יכולות. האמון יוצר בטחון אצל כל חבר שאחרים תומכים ומגנים עליו, ויוצרים, גם פסיכולוגית, חוזק קולקטיבי הגדול מסך האנשים המרכיבים אותו.

ניתן לטפח אמון באמצעות מספר אמצעים. הצורה החזקה והבריאה ביותר היא זו הנובעת מחוויות משותפות, ערכים וכבוד הדדי. סוג זה של אמון ניזון מחיים משותפים, תקשורת והימנעות מפעולות שמובילות לאכזבה. זהו אמון שנצבר ומחולק והוא מהווה את סלע היסוד של קהילה יציבה ותומכת.

אמון יכול להיווצר גם באמצעים שליליים: שנאה משותפת או פעילויות פליליות. בתרחישים כאלה, אנשים הקשורים לפשע או אידיאולוגיה משותפת מפתחים אמון מוזר שהוא התוצאה ממעורבותם ההדדית בפעילויות בלתי חוקיות. צורת אמון זו היא חזקה מאוד, אך גם שברירית ולעתים קרובות לא יציבה לאורך זמן, שכן היא מסתמכת לא רק על הנצחת התנהגויות שליליות או מזיקות אלא על האמונה המטופשת והכוזבת שמעשים פליליים תמיד יופנו רק אל מחוץ לקהילת הפשע.

תהליכי מחשבה אידיאולוגיים או דתיים יכולים ליצור, באופן דומה, תחושה של קהילה, אם כי גם כאן יש חסרונות. אידיאולוגיות מפשטות יתר על המידה את מורכבות החיים, ומחליפות את הניואנסים של הקיום היומיומי באמונות נוקשות ומונוליטיות. בעוד שהפנטזיה הזו יכולה ליצור תחושה חזקה של אחדות, היא סובלת מאותו גורל של קבוצות המבוססות על מעשים לא מוסריים, והוא המפגש הכואב והבלתי נמנע עם המציאות. במקרה של פנטזיה דתית מתמודדים עם הידרדרות האמונה, בין היתר עם הכשרה בלתי פוסקת של מתרגלים צעירים שטרם נתקלו במציאות מורכבת.

קהילות בריאות, לעומת זאת, בנויות על ערכים חיוביים כמו אנושיות, יושר ומוסר. קהילות אלו הן, גם אם נתפסות בהתחלה כפחות חזקות, עמידות יותר ופחות מועדות לחוסר אמון מאלה המושתתות על עבריינות, אידאולוגיה או שנאה. סביר יותר שקהילות אמון כאלו יתרמו בצורה חיובית להתקדמות חברתית רחבה יותר, בין אם בטכנולוגיה, באמנות או בתחומים אחרים.

כאשר בוחנים את מכפיל הכוח הבסיסי של שיתוף פעולה, חיוני להכיר בחוזק המהותי של קבוצה. החוזק הזה נובע לא רק ממספרים אלא גם מאיכות הקשרים ומרמת האימון והלכידות בתוך הקבוצה. הפנטזיה הנפוצה של אדם בודד שמתגבר על יריבים רבים היא בדיוק זה - פנטזיה. במציאות, קבוצה, אפילו קטנה, יכולה לעתים קרובות לגבור על אדם בודד, ללא קשר לידע הטקטי או הכישורים שלו.

הבנה זו, שלרבים יש יותר כוח מהמעטים, מדגישה את חשיבות הקהילה ואת הצורך בתקשורת יעילה, אמון והדרכה בתוך קבוצה. השימוש בקבוצה כמכפיל כוח הוא היעיל ביותר כאשר יש שרשרת מנהיגות ברורה לתיאום פעולות ופתרון בעיות פנימיות. מנהיגות בתוך קבוצה היא קריטית, והיא כרוכה בנטילת אחריות, ולעיתים נשיאה באשמה, על פעולות הקבוצה והחלטותיה.

לסיכום, שיתוף פעולה כמכפיל כוח הוא מושג מורכב ודינמי. אשר לא קשור רק למספר האנשים המעורבים אלא גם לכישורים שיש להם, לאיכות האינטראקציות שלהם, לערכים שהם חולקים, ולמנהיגות שמנחה אותם. הבנה זו חיונית הן בהקשרים אישיים והן בהקשרים חברתיים רחבים יותר, כאשר כוחו של שיתוף הפעולה יכול להוביל להישגים והתקדמות משמעותיים.