שלושת השורשים של הוראת אומנויות לחימה
לאחר שנים של לימוד נינג'יטסו, הבנתי שאימון טכניקה בלבד אינו מספיק. התברר לי שהסברים הם הכרחיים - לא סתם הסבר, אלא שיחה המכסה מגוון של נושאים שקשורים ללחימה, אימון לאורך שנים וניהול עימותים. כאן נכנס לתמונה המושג מונדו, מונח שאימצתי, בהשראת דיאלוג הזן בין מורה לתלמיד. אני אמנם לא מורה זן, אני מורה לאומנויות לחימה עם מגוון של שאלות ונקודות מבט. השיחה הקצרה על שאלות שמעניינות אותי ועל נקודות המבט מהווה חלק קריטי בגישת ההוראה שלי.
בתחילת כל שיעור, לאחר הקאטות והחימום, אני עושה דיאלוג קצר בן 3 עד 4 דקות עם התלמידים בדוג'ו. הרגל זה, המתפרש על פני יותר עשור, הפך לחלק בלתי נפרד מההדרכה. אני מעודד מדריכים עמיתים לבחון באופן ביקורתי את המונדו שלי (שאפשר למצוא אותו כ- 'יוסי שריף ציטוטים' באתר זה). לחשוב עליהם ואפילו לא להסכים איתם. זה חיוני לשילוב מונדו בתכנית הלימודים שלכם.
שני עמודי התווך האחרים של הוראה ב-אקבן הם קאטה ורנדורי . קאטה, ביפנית, 'צורה'. היא יותר מסתם הרגל, שמתעלה מעל הנוקשות של התנהגויות כפייתיות. בנינג'יטסו, קאטה הם רצפים בסיסיים המשתמשים במודעות ובנוירופלסטיות. חלק מהקאטה שלנו הן בנות מאות שנים והן נושאות ידע שלא יסולא בפז. הן מלמדות אותנו דיוק, משמעת ופיתוח תגובות אוטומטיות מתאימות למצבים כאוטיים.
רנדורי, או קרב אימון, הוא המקום שבו יכולת הניבוי של קאטה מתנגשת בכאוס הבלתי צפוי של העולם האמיתי, אבל בסביבה מבוקרת. זה 'ארגז החול' שלנו לבדיקה ושילוב של הידע בצורה בטוחה, תוך יישום התבניות הפיזיות שלנו בתרחישים בלתי צפויים.
קאטה, ראנדורי ומונדו קשורים זה בזה. כל אלמנט תומך ומשפר את האחרים. ללא קאטה, אוצר המילים שלנו לטיפול במצבים מגוונים מוגבל מאוד. ראנדורי, כאשר הוא מבוצע בצורה נכונה ובטוחה, מחזק את הקאטה על ידי הקניית אמון אצל המתאמנים, ומבטיח להם את יכולתם לשמור על קור רוח גם במצבים קיצוניים.
מונדו חיוני כדי להבין את הסילבוס העצום של נינג'יטסו ואת המשתנים הרבים שלו. זה מסייע בהבנה, החייאה ואפילו יצירת קאטה. ללא מונדו, הידע העצום של הנינג'יטסו נותר מעורפל, וההבנה שלנו של אומנות הלחימה העשירה הזו לא תהיה שלמה. כמדריכים, שימוש בשלושת השורשים הללו - קאטה, רנדורי ומונדו - חיוני לגישה הוליסטית להוראת והבנת נינג'יטסו.
חזור לקריאת המונדו הנוספים ב<בציטוטים של יוסי שריף