אל תשתתף בשום קרב שיש לו כללים קבועים מראש
מלחמה אינה דו קרב. לפעולת הלחימה בשדה קרב וגם לעימותים מתונים יותר יש הגיון פרדוקסלי, כאשר לעתים קרובות הגישה הטקטית שנראית כיעילה ביותר, אינה נכונה איסטרטגית והמהלך האגרסיבי העיוור למורכבות מוביל להפסד בטווח הארוך.
הבחנה בין דו-קרב ועימות
הבחנה מכרעת, שלעתים קרובות מידי מתעלמים ממנה בהבנת של לחימה, היא שיש הבדל עצום בין דו-קרב לבין עימות או מלחמה. דו-קרב הוא ארוע פשוט ומבוקר שבו שני הצדדים מסכימים על מערכת חוקים קפדנית ומוגבלת בזמן ובהיקף. הדו-קרב הוא אירוע שבו הפרמטרים ידועים, והתוצאות צפויות, נצחון של אחד הצדדים או תיקו. סביבה מבוקרת זו מאפשרת הכנה ואסטרטגיה ספציפית לתנאים של הדו-קרב.
לעומת זאת, סכסוך או מלחמה הם תופעה מורכבת, שאם מתייחסים אליה כמשהו פשוט, משלמים ביוקר. מלחמה אינה מוגבלת על ידי קבוצה של כללים קבועים מראש ולעתים קרובות המשך וההתפתחות שלה אינם ניתנים לחיזוי. אופיו של העימות הוא כזה שהוא מקיף מגוון רחב של משתנים - מהפיזי והטקטי ועד לפסיכולוגי והמוסרי. בניגוד לדו-קרב, שבו ההתמקדות היא במיומנות אינדיבידואלית במסגרת ידועה, קונפליקט דורש הבנה אסטרטגית ולוגיסטית רחבה יותר המסבירה את שלל הגורמים הבלתי צפויים שיכולים להשפיע על התוצאה.
הבחנה זו חיונית הן באימון אומנויות לחימה והן באסטרטגיה צבאית. בעוד שהמיומנויות שמושחזות בתרחיש דמוי דו-קרב הן יקרות ערך, הן מייצגות רק חלק קטן ממה שנדרש בסכסוך בעולם האמיתי. האחרון דורש גישה הוליסטית יותר, כזו המשלבת הסתגלות, חשיבה אסטרטגית והבנה של יחסי הגומלין המורכבים של גורמים שונים החורגים מהמכניקה הפשוטה של דו-קרב. הכרה בהבדל זה היא המפתח להכנה לאופי הבלתי צפוי של עימות אמיתי.
הטבע הפרדוקסלי של האסטרטגיה
באומנויות לחימה, כמו במלחמה, הציפייה לחוקים או לדפוסים מסוימים יכולה להוות מכשול משמעותי. מערכת חוקים קבועה מראש בקרב מרמזת על הגבלה בטקטיקות ובאסטרטגיות. זה מגביל את המתרגל למסגרת מוגדרת, שעלולה לעכב יצירתיות, הסתגלות ואלמנט ההפתעה - כל ההיבטים מכריעים של אסטרטגיית לחימה יעילה.
בקונפליקט אמיתי, בניגוד למצב דו-קרב, אין כללים מלבד המטרה הסופית של הישרדות וניצחון. האסטרטגיות המוצלחות ביותר נובעות לרוב מחשיבה יצירתית, מעשיית הבלתי צפוי ומהסתגלות לאופי הנזיל של העימות.
אלמנט ההפתעה
בקרב עם כללים שנקבעו מראש, אלמנט ההפתעה מצטמצם באופן דרסטי. שני הצדדים יודעים למה לצפות ומתכוננים בהתאם. עם זאת, קונפליקטים בעולם האמיתי הם לעיתים רחוקות צפויים. היכולת להסתגל, לשנות טקטיקה באמצע הקרב, ולהשתמש בשיטות לא שגרתיות קובעת לעתים קרובות את התוצאה של סכסוך.
יכולת הסתגלות ונזילות
בסביבה מבוקרת עם כללים מוגדרים, מתכוננים לתרחישים ספציפיים. עם זאת, עימות אמיתי הוא כאוטי ובלתי צפוי. היכולת להסתגל לנסיבות משתנות, לשנות אסטרטגיה בתגובה למהלכי האויב, היא חיונית. יכולת הסתגלות זו היא לב ליבה של פילוסופיית הנינג'יטסו, שבה דבקות נוקשה בסגנון יחיד או סט מצומצם של טכניקות יכולה להוות חיסרון משמעותי.
ההיבט הפסיכולוגי
בקרב עם כללים שנקבעו מראש, הלוחמה הפסיכולוגית נקבעת. עם זאת, בסכסוך פתוח, היכולת לגרום לדמורליזציה של היריב, ליצור אי ודאות ופחד, היא כלי רב עוצמה. היבט זה נראה גם ב-אקבן נינג'יטסו שבו המצב הנפשי של המתרגל חשוב לא פחות מהכישורים הגופניים שלו.
מסקנה
בכל עימות שאינו דו-קרב הצלחה נובעת לרוב מוויסות רגשי, מיכולת לתכלל, מחשיבה שמסוגלת לחשוב מעבר למיידי, להסתגל לדינמיקה המשתנה ללא הרף. בקרבות אמיתיים, הכלל היחיד הוא שיש לפחות כלל אחד: עדיף לנהל את עצמנו בעימות מאשר שהיריב ינהל אותנו. חוץ מזה המורכבות אינה מאפשרת חיזוי.
חזור לקריאת המונדו האחר ביוסי שריף ציטוטים